«Команда «MunkachBand» дослідила професію сировара»
І ось ми в
монастирській сироварні, де побачили весь процес виготовлення та зберігання
сиру. Настоятель монастиря архимандрид Митрофан люб’язно провів
нам екскурсію сироварнею та розповів про всі процеси
виготовлення сиру. З якою любов’ю та захопленням він нам розповідав про роботу
сироварів. Архимандрид Митрофан - це людина, яка любить життя і людей. Він вміє віддавати всі свої сили, своє душевне тепло, полум'я свого
серця служінню людям. І саме така самовідданість, народжена високим гуманізмом
і робить його щасливим. Він сказав нам, що щастя може бути в праці, говорив про важливість
трудового виховання. На сироварні працюють "безнадійні вихованці, які вже
встигли побувати "на дні" суспільного життя. Здавалось, ніхто і ніщо
не спроможний очистити їхні душі від бруду, але благородні вчинки і
безкорислива праця дала змогу радісно забриніти струнам у їхніх душах, повернути
їх у русло чесного життя. Звеличити, збагатити людину, зробити її життя справді
повноцінним і багатогранним може лише всесильна любов до інших людей. Такі
високогуманні погляди і поривання здатна дарувати людині творча праця. Настоятель монастиря сказав, що будь-яка праця
буде приносити людям користь, якщо людина обирає ту галузь праці, до якої вона
більш за все здібна і яка здається більш корисною, а також таку, щоб її труд
приносив якомога вагоміші результати. Для цього людині потрібні розум і знання
і беззавітно служити людству, бо в невтомній
творчій праці кожний із нас зможе знайти справжнє людське щастя.
Історики твердять, що перший сир був приготований аж 7000 років тому і у
різних народів є свої історії та перекази щодо цієї події. Деякі легенди навіть
наголошують на його неземному походженні, розповідаючи, що людей навчили робити
сир боги, але більшість оповідає про Його Величність Випадок. Кочуючи з місця
на місце чи подорожуючи люди мали необхідність зберігати молоко, для цього
ідеально підійшли мішки з козячих та овечих шлунків, ферменти з яких і сприяли
утворенню нового, надзвичайно смачного та корисного продукту – сиру.
Зараз у всьому світі налагоджене промислове виробництво
сиру і його можна придбати в будь-якому магазині. Але є і інший сир, «живий»,
котрий виготовляється сироварами вручну і має не тільки кращий смак та якість,
але й несе в собі величезну користь.
Ми побачили, що робота на сироварні не з легких. Вариться сир три дні
у тижні. Щодня переробляється багато літрів молока. Спочатку переливається молоко
у сироварну ванну, потім витягується згусток і розкладається у форми. Далі завантажується сироватка. Цей процес досить тривалий. Сир - це продукт, живий організм, його не
можна просто так покласти на полицю. Сир
потребує догляду. Треба постійно пильнувати за температурою та вологістю у
камері зберігання, контролювати популяцію сирного кліща. Ми дослідили, що виготовлення сиру - це справді мистецтво! Насправді, у кожної людини є у
житті період, коли маєш знайти себе, своє покликання у цьому світі. Можливо сироваріння
стане для нас і способом самореалізації, і творчою
реалізацією, і здійсненням мрії – мати в майбутньому свою улюблену справу!
Нам приємно бачити
розвиток галузі сироваріння в нашому краї. Бажаємо всім знайти для себе улюблену справу і знайти
себе!
Немає коментарів:
Дописати коментар